Hoeveel bar moet er in een autoband?
Voor de banden van een ‘gewone personenauto’ is de aanbevolen luchtdruk vaak tussen de 2.0 en 2.5 bar, afhankelijk van de belasting van jouw auto. De exacte druk is afhankelijk van het type en model auto. Je kunt dat eenvoudig bekijken:
- Met een sticker in het portier van de bestuurder;
- Aan de binnenkant van de benzineklep;
- In het instructieboekje van de auto;
- Via watismijnbandenspanning.nl.
De tabel met de juiste bandenspanning ziet er ongeveer zo uit:
Wat betekent bar?
‘Bar’ is een eenheid die gebruikt wordt voor luchtdruk. Denk aan het weerbericht, met hoge en lage drukgebieden. Om een idee te geven, de luchtdruk op aarde is normaal gesproken zo’n 1 bar. In autobanden zit natuurlijk ook lucht, en het is belangrijk banden op de juiste druk te houden. Zo weet je zeker dat jouw band niet te hard of te zacht is opgepompt.
Hoe weet je dat je de juiste luchtdruk in je autoband hebt?
Je kunt eenvoudig zelf de luchtdruk in je banden controleren. Bij de meeste benzinepompen is er wel een apparaat waarmee je je autobanden kunt oppompen. Je stelt op zo’n apparaat eenvoudig zelf in hoeveel bar er in jouw autobanden moet zitten. Het apparaat zal een duidelijk signaal geven als jouw banden de juiste druk hebben, waardoor je je banden nooit te hard zult oppompen.
Hoe vaak moet ik mijn bandenspanning controleren?
Het is belangrijk om regelmatig te controleren of jouw autobanden nog voldoende spanning hebben. Bij normaal gebruik van je auto daalt de luchtdruk van de banden met circa 0.2 bar per maand. Ons advies is dus om jouw banden maandelijks te controleren en waar nodig bij te vullen. Ook nog belangrijk: Controleer de luchtdruk altijd met koude banden. Warme banden kunnen een onzuivere meting geven.
Waarom is de juiste bandenspanning belangrijk voor je banden?
Het is belangrijk om de luchtdruk op peil te houden in uw autobanden. Dus niet te veel, maar ook niet te weinig. Hieronder in het kort de nadelen van een afwijkende hoeveelheid bar in jouw banden.
Te hoge bandenspanning
Een te hoge bandenspanning zorgt voor een versnelde slijtage in het midden van de autoband. Dat betekent dus sneller nieuwe banden kopen, en dat is zonde van het geld. Bij te hoge spanning heb je ook minder grip op de weg, trilt de band meer en gaat het algehele rijcomfort achteruit. Een te hard opgepompte band loopt ook meer kans op een klapband.
Te lage bandenspanning
Een te lage bandenspanning zorgt ervoor dat autobanden een groter draagvlak krijgen. Dat geeft iets meer grip, maar ook veel meer wrijving waardoor de temperatuur in de banden zal stijgen. Je banden kunnen daardoor onherstelbaar vervormen en niet meer goed in de velg passen. Te lage bandenspanning zorgt ook voor snellere slijtage van de autobanden, en een stijgend brandstofgebruik. Als autobanden echt veel te zacht worden dan is de kans op een ongeval ook vele malen groter. Door oververhitting van de band bestaat er dan weer een verhoogde kans op een klapband. Ook aquaplaning is een bekend probleem voor banden met een te lage bandenspanning.
Kortom, redenen genoeg om de hoeveelheid bar in jouw autobanden regelmatig te controleren.
Hoeveel bar moet erbij als ik zwaar beladen ben?
De aanbevolen hoeveelheid bandenspanning is gebaseerd is op een normale lading. Wanneer je regelmatig veel personen vervoert, moet de bandenspanning dan ook iets aangepast worden. Autofabrikanten geven dit duidelijk weer in de tabel waarin je de bandenspanning hebt gevonden.
Hetzelfde geldt voor het zwaar laden met bijvoorbeeld vakantiespullen. Ook nog belangrijk: de voorgeschreven spanning geldt voor banden die zich op dezelfde as bevinden. Dat betekent dat beide achterwielen dezelfde spanning meten hebben. Dat geldt ook voor beide voorwielen. Per as kan hier wel een verschil in zitten. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je met een aanhanger rijdt. Het advies is dan om de druk op de voorbanden op te hogen met ongeveer 0,3 bar.
Hieronder weer het voorbeeld van het plaatje met de bandenspanning. In de rode kaders is de bandenspanning te vinden voor een zwaarder beladen auto, weergegeven met extra koffers en personen. Zie ook dat de bandenspanning verschilt per type band (eerste kolom).
Bar verschil tussen zomerbanden en winterbanden?
Ook nog belangrijk: winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling dan zomerbanden. Daardoor hebben winterbanden vaak een wat hogere bandenspanning nodig. Wanneer je met winterbanden rijdt in de wintermaanden, dan raden we aan om 0,2 bar extra op te tellen bij de aanbevolen bandenspanning.